torstai 4. syyskuuta 2014

psyykelääkkeet


Bentsodiatsepiini

Ahdistuneisuus, unettomuus

Diapam

Vaikuttava aine

Diatsepaami, joka on bentsodiatsepiini.

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään ahdistuneisuuden, levottomuuden ja tuskatilojen hoitoon.

Lisäksi sitä voidaan käyttää unettomuuden, epileptisten kohtausten, vaikeiden alkoholin vieroitusoireiden ja lihaskramppien hoitoon sekä esilääkkeenä leikkausten yhteydessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Iäkkäät ja heikkokuntoiset ovat herkempiä kuin terveet keski-ikäiset lääkkeen rauhoittavalle ja myös haitallisille vaikutuksille. Vanhuksilla diatsepaamia pitää käyttää erityisen varovaisesti. Ahdistuneisuuden hoidossa lääkettä käytetään enintään pari kuukautta. Unettomuuden hoidossa lääkettä käytetään muutaman päivän ajan tai enintään kaksi-neljä viikkoa. Pitkäaikainen käyttö heikentää lääkkeen vaikutusta ja aiheuttaa riippuvuutta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Oraalisuspensio annostellaan millilitroina mitan avulla. Lääkeannoksen voi ottaa joko tyhjään mahaan tai ruokailun yhteydessä.

Vaikutustapa

Diatsepaami vaikuttaa aivoissa siten, että se rauhoittaa ja vähentää ahdistusta ja tuskaisuutta. Lisäksi se väsyttää, rentouttaa lihaksia ja estää kouristuksia.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa päiväaikaista väsymystä. Lisäksi etenkin iäkkäillä voi ilmetä huimausta, kaatuilua, sekavuutta ja muistihäiriöitä. Jos lääkettä käytetään päivittäin useita viikkoja, se voi johtaa lääkeriippuvuuteen. Tämä ilmenee yleensä siten, että äkillisen lopettamisen jälkeen esiintyy ohimeneviä lopetusoireita, muun muassa päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja vapinaa. Lopetusoireita voidaan vähentää pienentämällä lääkeannosta vähitellen. Lääke heikentää ajokykyä ja koneiden käyttökykyä. Lääkkeen käytön aikana pitää välttää alkoholin käyttöä. Alkoholi, psyykenlääkkeet ja muut rauhoittavat lääkkeet tehostavat lääkkeen vaikutuksia ja yhteiskäyttö saattaa johtaa yllättäviin reaktioihin. Mahdollisista muista yhteisvaikutuksista kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei yleensä käytetä raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä tabletit ja oraalisuspensio huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

2 mg ja 5 mg tabl. valkoisia tai melkein valkoisia tasaisia, viistoreunaisia, jakouurteellisia tabletteja, 2 mg tabl. koodi ORN 11, 5 mg tabl. koodi ORN 12; 10 mg tabl. sininen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, koodi ORN 13; oraalisuspensio vaaleanpunainen tai punainen mansikanmakuinen suspensio.

Hoidossa olen tavannut kyseisen lääkkeen. vaikutuksista olen huomannut lähinnä uneliaisuuden.

Psykoosilääkket

Serenase

Vaikuttava aine

Haloperidoli.

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään erilaisten psykiatristen sairauksien hoitoon, etenkin kun niihin liittyy kiihtyneisyyttä ja tuskaisuutta. Pieninä annoksina lääke soveltuu myös muun tuskaisuuden ja jännittyneisyyden hoitoon. Se tehoaa myös pahoinvointiin, oksenteluun ja nikotukseen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee riippuen oireiden voimakkuudesta ja potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista. Joissain tapauksissa lääkettä voidaan annostella ruiskeena pitkin väliajoin.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera. Oraaliliuos annostellaan yleensä tipoittain, ja se on hyvä huuhtoa alas nesteen kera. Lääkäri tai hoitaja annostelee ruiskeliuoksen lihaksen sisälle.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa keskushermoston välittäjäaineisiin siten, että aivojen ylikiihottunut toiminta rauhoittuu.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ahdistuneisuus, unettomuus, päänsärky ja liikehäiriöt. Joskus voi esiintyä myös masentuneisuutta, uneliaisuutta, vapinaa, huimausta, ummetusta, suun kuivumista tai painon muutoksia. Tarkkaavaisuus liikenteessä voi heikentyä etenkin hoidon alussa. Lääke saattaa voimistaa alkoholin vaikutuksia keskushermostossa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Tabletit: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Injektioneste, liuos, ja oraaliliuos: Huoneenlämmössä (15-25 °C). Injektioneste säilytettävä alkuperäispakkauksessa, koska valmiste on herkkä valolle. Oraaliliuos ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

1 mg tabl: Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera, toisella puolella ristikkäisjakouurre, toisella merkintä "JANSSEN".

4 mg tabl: Valkoinen, pyöreä, kaareva, toisella puolella merkintä "JANSSEN", toisella "H/4".

10 mg tabl: Keltainen, pyöreä, kaksoiskupera, jakouurteellinen, toisella puolella merkintä "JANSSEN", toisella "H/10". Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Injektioneste, liuos: Kirkas, väritön injektioneste.

Oraaliliuos: Kirkas, väritön neste.

Olen muutaman kerran tavannut lääkken en niin useasti että osaisin huomata vaikutuksia tai sivuvaikutuksia koska en tunne ihmisiä ennalta.
 
Masennuslääkkeet

Sepram

Vaikuttava aine

Sitalopraami.

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään eri syistä aiheutuneen masennuksen hoitoon. Lisäksi se auttaa paniikkihäiriöissä sekä julkisten paikkojen pelkotiloissa. Sitä käytetään myös estämään masennuksen palautumista tai uusiutumista. Alle 18-vuotiaille lääkettä ei määrätä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee riippuen oireiden voimakkuudesta sekä potilaan iästä ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista. Lääkehoito kestää tavallisesti useita kuukausia. Joissakin tapauksissa lääkäri saattaa jatkaa hoitoa pienellä lääkeannoksella vuosienkin ajan estääkseen masennuksen uusiutumista.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera ruokailusta riippumatta. Lääkeannoksen voi ottaa mihin aikaan vuorokaudesta hyvänsä, mutta annos tulisi ottaa aina suunnilleen samaan kellonaikaan.

Vaikutustapa

Lääke kuuluu selektiivisiin serotoniinin takaisinoton estäjiin (SSRI). Se säätelee keskushermoston toimintaa ohjaavan serotoniinin vaikutuksia siten, että vaikeasti masentunut mieliala kohoaa. Vaikutus ilmaantuu tavallisesti 2 - 4 viikon kuluttua hoidon aloituksesta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat unen muutokset, lisääntynyt hikoilu, pahoinvointi ja suun kuivuminen. Joskus voi esiintyä myös ruokahaluttomuutta, painon tai sukupuolivietin alenemista, hermostuneisuutta, sekavuutta, vapinaa, tuntohäiriöitä, huimausta, korvien soimista, mahavaivoja tai kutinaa. Haittavaikutukset lieventyvät usein hoidon jatkuessa. Joskus itsetuhoisuus voi lisääntyä hoidon alussa.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei suositella käytettäväksi raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä, ellei lääkäri katso tätä äidin hoidon kannalta välttämättömäksi.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

10 mg: Pyöreä, valkea, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkintä CL. 20 mg: Soikea, valkea, jakouurteellinen, kalvopäällysteinen tabletti, jonka uurteen molemmilla puolilla symmetrisesti sijaitsevat kirjaimet C ja N. 30 mg: Soikea, valkea, jakouurteellinen, kalvopäällysteinen tabletti, jonka uurteen molemmilla puolilla symmetrisesti sijaitsevat kirjaimet C ja P. 40 mg: Soikea, valkea, jakouurteellinen, kalvopäällysteinen tabletti, jonka uurteen molemmilla puolilla symmetrisesti sijaitsevat kirjaimet C ja R.

20 mg:n, 30 mg:n ja 40 mg:n tabletit voidaan puolittaa.

 
En ole koskaan törmännyt kyseiseen lääkkeeseen.

 

Lähde: http://www.tohtori.fi/laakeopas/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti